Järudds Bil AB i Säters senaste mästerverk

Vi tänkte nu försöka förklara vad vi gjort för att få till kulören på detta värsting-bygge. Det var en del jobb och prover som sprutades men i slutändan var det inte speciellt komplicerat. Kunden hade lämnat in en bild på en bil med önskemål att få någon liknande kulör på sin Corvette men var i övrigt öppen för förslag. Vid ett besök fick vår tekniker Conny frågan om han kunde hjälpa till vilket han givetvis ville.

Conny åkte hem och började blanda kulörer på fri hand. Han utgick ifrån en guldmetallic som finns i våra brytsystem och tillsatte sedan diverse mixer och fick fram tre kulörer som sedan målades upp på provplåtar. Inte helt nöjd åkte han tillbaka och justerade sina blandningar. Vi insåg att de första kulörerna var mycket gulare än den kunden önskat sig samtidigt som vi önskade se mer effekt i olika vinklar.

Conny åkte tillbaka till Barkmans och justerade sina kulörer. Mer metall, mer ”flop” och mindre guld. Resultatet blev en riktigt häftig kulör med otrolig effekt. En rund bil som denna gör sig riktigt bra med en kulör som beter sig olika beroende på vilken vinkel den ses ifrån. Även om alla var eniga om att kulören var riktigt häftig kom man fram till att den fortfarande var lite för mycket ”guld”.

Tillbaka hem för att leta i färdiga kulörer efter någonting som vi kunde utgå ifrån och bygga om så att den blev unik för just den här bilen. Ny ursprungskulör blev Honda YR-573M (Mocha). Den målades upp och sedan började Conny justera, i små steg. Han bytte återigen ut metallen i kulören för att få den mer glittrig och grövre. Tillsatte svag svart samt justerade ”floppen”. Den här kulören bestod av 8st olika mixer från början, för att justera en kulör och få den att gå dit man vill behöver man förstå vad alla mixer gör för nytta i kulören samt hur de påverkar varandra. Det är alltså många faktorer som spelar in för hur kulören sedan ändrar sig.

Nu målade Conny upp en framskärm till en gammal Peugeot vi hade låg för att det skulle bli lättare att bilda sig en uppfattning om hur kulören kommer se ut. Kunden var jättenöjd med kulören så receptet sparades ner och färgen levererades till Järudds.

​​​​​​​Michael Bernergård, 2020